3D Yazıcı Nedir?
Sanal ortamda tasarlanmış 3 boyutlu nesneleri somut nesnelere dönüştüren makinelere 3D Yazıcı denir.
3D Yazıcı Ne İşe Yarar?
3d yazıcı, üç boyutlu prototipler tasarlar ve doğrudan bilgisayar destekli tasarım (CAD) veya yazılım tarafından oluşturulan 3B tasarım diyagramları, şekiller ve desenleri kullanarak üretilecek nihai ürünü oluşturur.3D printer için ek üretim yazıcıları veya üretim yazıcıları da denilebilir.3D yazıcıların kullanım amaçlarından en dikkat çekeni kuşkusuz maliyettir. Özellikle makine mühendisleri için büyük bir avantaj sağlar.
3D Yazıcının Çalışma Prensibi
3D yazıcılar, ek üretim yazıcıları veya üretim yazıcıları olarak da adlandırılabilir. Kullanılmasındaki en büyük avantaj, kesinlikle maliyettir. 3D yazıcının çalışma mantığı, herhangi bir üç boyutlu modelin, katmanlama teknolojisini kullanarak plastiği eritmesi ve onu ezerek modeli oluşturmasıdır. 3D ile yazdırma 3 adımda gerçekleşir:
Model oluşturma: Kullanıcı önce oluşturmak istediği modeli çizer veya hazır bulur. Ardından bu modeli STL dosya formatına çevirir ve ilk adımı başarıyla tamamlar.
3D Baskı: Baskı işleminde nesneler üst üste yığılarak yani katmanlanarak oluşturulur. Bu katmanlar reçine füzyonu, lazer sinterleme, sterolitografi baskı teknikleri gibi farklı yöntemlerle yapılmaktadır.
Model Temizleme: Son olarak 3D yazıcılar ile oluşturulan objeler hata veya destek içerebilir. Bu durumda yüzeyi temizleyen, iyileştiren veya sonlandıran perdah işlemleri uygulanmalıdır.
3D Yazıcı ile Yapılabilecekler
3D baskı, aklınıza gelebilecek hemen hemen her sektörde kullanıldığı için birçok teknoloji ve malzemeyi kapsar.
Diş hekimliğinin çeşitli alanlarında,
Gözlük camları,
Mimari modeller ve modeller,
Protez,
Film endüstrisi,
Tasarım (ışıklar, mobilya vb.),
Paleontolojide fosillerin yeniden yapılandırılması,
Arkeolojide antik eserlerin kopyalanması,
Adli tıpta kemik ve organların rekonstrüksiyonu,
Delillerin çok zarar gördüğü suç mahallerinin yeniden yapılandırılması gibi alanlarda 3D yazıcı çalışması yapılmaktadır.